ÇEKİ DEMİRİ - TOW BAR

07-10-2022 14:10
ÇEKİ DEMİRİ - TOW BAR
Aracınıza çeki demiri taktırma gereksinimi, çekme karavan, römork, bisiklet taşıyıcı, köpek taşıyıcı, towbox gibi ekipmanları kullanmak için gereklidir.
Geçirdiğimiz Covid-19 salgını ve neticesinde yaşadığımız ekonomik kriz insanları doğaya sürüklemiştir. Bu sebeple çeki demiri en çok çekme karavan kullanabilmek için gerekmiştir. 

Aracınıza çeki demiri taktırmaya karar verdiğinizde öncelikle bilmeniz gerekenleri aşağıda sıralayacağım.

1- Aracım karavan çekebilir mi? Bu bilgiye ulaşabilmek için aracın ruhsatında (tescil belgesi ) G.2 maddesinde yazan römork azami yüklü ağırlığına bakmalısınız.



2- Ruhsatta yazılı değilse aracınızın tip etiketinde ikinci sırada yazan katar ağırlığı ve ilk sırada yazan azami yüklü ağırlığı çıkartarak frenli römork ağırlığını bulabilirsiniz. Bu örnekte 3380-1880= 1500 kg frenli römork ağırlığı





3- Aracımızın çeki demiri takılabilecek bir araç olduğunu öğrendik. Şimdi aracınıza yapılacak çeki demiri uygulamasını hangi ürün ile hangi firmaya yaptırmalıyım bu konuyu masaya yatıralım. 
Aracın model yılı, gövde tipi, kapı sayısı, adblue deposu gibi detayları sorgulayarak E Belgeli ve test raporlu ürün seçimi yapmalıyız. Çeki demiri seçiminde yerli veya ithal olması önemli değildir. Önemli olan araca uygun E belgeli ürün olmasıdır.




4- Çeki demiri seçimi yapıldıktan sonra kaliteli bir montaj noktası bulunmalıdır. İşi yapacak firmanın bu konularda tecrübeli ve sorumluluk sahibi bir firma olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü çeki demiri montajında aracın arka tamponu, stop lambaları sökülür ve elektrik tesisatına müdahale edilir. Bu işlemler yapılırken meydana gelecek problemlerde işin arkasında durabilecek güçte firma seçilmelidir.

5- Çeki demirimiz takıldı. Sıradaki iş elektrik tesisatının yapılmasıdır. Elektrik tesisatının 13 pinli ( çıkışlı) elektronik kit seçilmesi önemlidir. 13 pinli tesisat araçtan karavanı
besleyebilmektedir ve gerektiğinde 7 pinli girişe dönüştürülebilir.




6- Montajımız tamamlandı. Aracınızın çeki demiri takılırken sökülen tampon demirini alıp deponuza koymayı unutmayın. Gün gelir lazım olur. 
Sıradaki işlem aracımıza yapılan tadilatın dingil kapasitesilerine uygunluğunun kontrolü ve hesaplamaların yapılmasıdır. Araç proje mühendisinin hazırladığı montaj uygunluk  raporunda ürünün E belgeleri, hesaplamalar ve kontrol formları hazırlanarak TSE sistemine giriş yapılır. Araç proje dosyası ile araç kontrol merkezine (AKM) gidilir. Bu işlemin ücreti 2022 nin son aylarında 830 TL'dir. Yıl başında fiyatın artması beklenmektedir. Proje TSE tarafından onaylanıp bir nüshası araç sahibine verilir. Proje, yetkili mühendis belgesi ve işi yapan firmanın faturası ile notere gidilir. Noterde tescil bölümünde  yeni ruhsat hazırlanır. Ruhsatın (Z.2) diğer bilgiler kısmına çeki demirlidir yazılır. Yaklaşık bedeli 300 TL'dir. 

HAYIRLI OLSUN. 
Yusuf CAN
Makine Mühendisi
yusufcan@cankap.com
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.